Wist u dat sinds 1 juli 2015 in Spanje een belangrijke wijziging doorgevoerd werd in de verkeerswetgeving?

Wist u dat sinds 1 juli 2015 in Spanje een belangrijke wijziging doorgevoerd werd in de verkeerswetgeving?

Deze wijziging kan belangrijk zijn voor eenieder in het verkeer, hetzij als bestuurder van een auto, bromfiets, moto, fiets of gewoon als voetganger of passagier van de bovenvermelde voertuigen.

Verkeersovertredingen met lichte en/of zware gewonden of zelfs doden ingevolge onzorgvuldig handelen dienen nu via burgerlijke procedures te worden afgehandeld met als belangrijk gevolg dat dit een andere manier van bewijsprocedure inhoudt! Afhankelijk van de situatie of het voorval (fout, ernst van het ongeval, etc.) kan men zelfs persoonlijk worden vervolgd.

Wat betekent dit voor u als weggebruiker?

Voordien kon men rekenen op rechtbanken die zorg droegen voor de administratieve afwerking, vaststellen van de schade, bewijsmateriaal opvragen, het regelen van de zittingen en de administratieve afwikkeling. Nu zal zeker bij schadegevallen met lichtere letsels de verzekerde (of het slachtoffer) ZELF alles moeten regelen en zorgen voor de nodige bewijsstukken!  Spanje heeft deze wet in het leven geroepen om de rechtbanken te ontdoen van de overlast die deze zaken als gevolg hebben en wat leidt tot enorme vertragingen binnen het rechtssysteem. Ze laten alle minder zware zaken aan de persoon zelf over zodat de het rechtssysteem vlotter functioneert. Maar u als slachtoffer zit wel met heel de bewijslast en al dan niet medische kosten en schade.

Hoe kan u zich hiertegen beschermen?

Belangrijk om te weten is dat in de meeste autoverzekeringen dit niet mee is verzekerd, ook niet in de rechtsbijstand. OPLETTEN in Spanje dus. Het is dan ook aangeraden om een aparte ongevallenverzekering af te sluiten voor als u wordt aangereden met vluchtmisdrijf zodat uw medische dekking gegarandeerd is en een bijkomende rechtsbijstandsverzekering bij onze gespecialiseerde maatschappijen die hun juridisch team (of uw eigen advocaat) klaar hebben om de bewijslast en de rechtsprocedures voor u af te wikkelen. Voor maar een jaarpremie van 47,93 euro kan u zich behouden van al deze miserie mocht u slachtoffer zijn van zulk voorval.

Ga naar onze diensten voor een overzicht van al onze verzekeringsproducten.

Meer info over onze verzekeringsproducten

Delen