Laatste wijzigingen dierenwelzijnswet

Laatste wijzigingen dierenwelzijnswet

De nieuwe dierenwelzijnswet trad op 29 september 2023 in werking, maar niet alle maatregelen van de wet zijn al in voege. Dit heeft te maken met het feit dat de Spaanse regering momenteel nog niet gevormd is of nog in onderhandeling zit voor een nieuwe regeringsvorming. Het is nog niet bekend wanneer deze maatregelen in werking zullen treden. Enkele van de maatregelen die nog moeten worden ontwikkeld zijn:

  • Een aansprakelijkheidsverzekering voor alle honden: deze verzekering zal eigenaren van honden beschermen tegen aansprakelijkheid in geval van schade veroorzaakt door hun hond. Wordt er een aparte verzekering vereist voor elk dier of kan het in combinatie met bijvoorbeeld een bestaande woonstpolis die familiale dekking heeft.
  • Een cursus voor het houden van honden: deze cursus zal hondenbezitters leren hoe ze hun honden op een verantwoorde manier kunnen houden. Dit gaat naar alle waarschijnlijkheid georganiseerd worden door de lokale besturen maar ook deze instanties wachten op verdere instructies.
  • Een identificatiechip voor alle huisdieren: deze chip zal het gemakkelijker maken om huisdieren (honden en katten) te identificeren en terug te vinden als ze verloren of gestolen raken.
  • Er zijn nog zaken die niet op punt staan maar dit zijn vooralsnog de belangrijkste.

Boetes

De wet voorziet in economische sancties die variëren van 500 tot 200.000 euro voor mensen die de aspecten van de wet niet naleven die al in werking zijn getreden. Als de overtreding licht is, zijn de boetes 500 tot 10.000 euro; als de overtreding ernstig is, zijn de boetes tussen 10.001 en 50.000 euro; en als de overtreding zeer ernstig is, zijn de boetes tussen 50.001 en 200.000 euro en zal of kan het dier geconfisqueerd worden.

Delen