Verstrenging gebruik wagen als onkost

Verstrenging gebruik wagen als onkost

Hacienda is overal aan het zoeken waar ze een extra centje bij kunnen verdienen en dat gaat voor zelfstandigen meestal samen met herzieningen van kostenposten. De wagen en het gebruik van mobieltje is hiervan een aandachtspunt dat Hacienda onder de loep neemt. We bespreken hieronder kort even enkele aandachtspunten om een wagen als onkost in te kunnen boeken:

 • De wagen moet op de naam en de NIE-nummer van de autonomo staan om deze als kost te kunnen inbrengen
  • Elke factuur moet de naam van de autonomo bevatten en de nummerplaat van de auto moet op de factuur staan:
   • brandstof
   • onderhoud
   • banden
   • reclame
  • De belastingen gaan ervan uit dat u 2 wagens heeft (ook al is dat in de realiteit niet). Één wagen uitsluitend voor het werk en één voor de privé. Enkel en alleen op die manier kan u (bijna) 100% van de kosten recupereren voor de wagen die u voor het werk gebruikt.
   • Als u slechts 1 auto heeft (werk als privé) dan kan er bij een inspectie ervan uitgegaan worden dat de ingediende facturen geen onderscheid hebben gemaakt tussen privé en werk en zullen de kosten van de wagen als foutief aanschouwen en een herziening doen van uw belastingen met alle gevolgen van dien waaronder; terugbetaling van de gemaakte kosten en een boete.
  • Voorzie uw wagen die u voor het werk gebruikt met reclamemateriaal van uw zaak of activiteit. Zo verhoogt u de geloofwaardigheid van het feit u de wagen enkel en alleen voor het werk gebruikt.
  • Elke verplaatsing die u doet voor, met of naar klanten documenteert u best om zo uw kosten te kunnen verklaren voor het brandstofverbruik, de péage en eventueel de versnaperingen / maaltijden die u geniet tijdens deze verplaatsingen.

Wat kan Segurantis voor u betekenen?

Sinds 2021 voorzien wij enkel nog begeleiding bij het opstarten van Autonomo’s. U vindt meer informatie onder de rubriek diensten.

Delen