CRS – Common Reporting Standard

CRS – Common Reporting Standard

Background vector created by rawpixel.com - www.freepik.com

Wat is het CRS?

Als u een bankrekening in het buitenland heeft en u bent woonachtig in een bijvoorbeeld België, Nederland of Spanje dan heeft u de verplichting de gegevens van uw buitenlandse financiële instelling mede te delen aan de fiscus via uw jaarlijkse aangifte in de personenbelasting. Het woonland heeft namelijk het recht te weten waar u uw gelden heeft geparkeerd of waar u eenvoudig weg een rekeningetje heeft voor dagdagelijkse aankopen als u op vakantie bent.

Als goede burger geeft u dit natuurlijk aan, maar stel dat u dit vergeten bent dan is er op hoger niveau een organisatie – controlesysteem die dit voor u in de gaten houdt. Dat heet de Common Reporting Standard.

Rechtsgronden

Het CRS is volledig rechtsgeldig en ontstaan uit een richtlijn van de EU op 15 februari 2011 en heeft nog enkele grondige aanpassing gekregen in 2016. Het doel is de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen tussen landen te verbeteren.

Het niet aangeven van uw buitenlandse rekeningen, of u het nu opzettelijk doet, of u bent het vergeten, staat gelijk aan het achterhouden van informatie die u verplicht bent aan te geven. Boetes en belastingverhogingen kunnen een gevolg zijn van het niet meedelen van deze informatie.

Delen