Reizen naar Spanje en binnen Spanje

Reizen naar Spanje en binnen Spanje

Verlenging nummer 6

Op dit moment verkeren we allemaal nog in een staat van alarm, noodtoestand in Spanje. Dit is de 6de verlenging al tot op heden. De grootste wijziging die doorgevoerd is in vergelijking met de andere alarmfases is dat de autonome regio’s zelf vrij zijn te beslissen over de veiligheidsmaatregelen. Grotendeels stellen we vast dat die voor alle regio’s praktisch hetzelfde zijn met als doel de veiligheid van haar inwoners te garanderen.

Consencus

Er is wel 1 punt dat voor heel Spanje geldt en dat is de beperking van de vrije beweging van al haar inwoners of iedereen die zich op het grondgebied bevindt. Tot en met 21 juni mag er nog niet buiten de eigen provincie/autonome regio* gereisd worden. Men is in Spanje dus nog niet vrij om zomaar rond te reizen tenzij dit voor professionele of andere redenen is en dat men dit kan legitimeren. Een vooraf geboekt daguitstapje of weekendje weg telt dus niet mee.

*binnen de autonome regio mag men reizen als alle provincies van die autonome regio in dezelfde fase zitten.

Wat met reizen naar Spanje?

Wel Spanje zit niet op eenzelfde lijn met Europa en wil haar grenzen gesloten houden tot en met 30 juni in tegenstelling tot 15 juni zoals andere Europese lidstaten. Havens per lucht, spoor of te water blijven gesloten en via de weg zijn de landsgrenzen onderhevig aan controles om het inkomend verkeer terug te sturen en te registreren. Spanje heeft onder druk van de EU dan toch beslist om vanaf 21 juni landen van de Schengenzone terug toe te laten tot haar grondgebied (met uitzondering van Portugal).

We hebben vernomen via verschillende kanalen dat er per autoverkeer toch personen het land op een illegale manier zijn binnengedrongen. We willen enkel melden dat dit juridische risico’s inhoudt en we raden aan best de tijden te respecteren die vooropgesteld worden door Spanje.

Link:

https://english.elpais.com/spanish_news/2020-06-14/spain-will-reopen-borders-to-eu-states-on-june-21-prime-minister-pedro-sanchez-tells-regional-chiefs.html

Delen