9 op de 100 rijdt onverzekerd rond

9 op de 100 rijdt onverzekerd rond

Bijna 3 miljoen weggebruikers in Spanje rijden onverzekerd rond

Volgens een studie die op vraag van het Spaans parlement werd georganiseerd hebben enkele grote Spaanse verzekeringsmaatschappijen tezamen met het organisme dat het rampennatuurfonds beheert onderzocht hoeveel onverzekerde voertuigen er in Spanje rondrijden. Het resultaat is schrikwekkend want blijkt dar er meer dan 2,9 miljoen personenwagens zijn die rondrijden zonder de verplichte autoverzekering. Dat komt overeen met ongeveer 9 op de 100 voertuigen die dagelijks de baan op zijn.

Het niet hebben van een geldige ITV (APK) wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete tussen de 200 en 500 euro maar het niet in orde hebben van een autoverzekering is een nog ernstiger vergrijp en kan beboet worden met boetes tussen de 601 en 3.005 euro.

De Spaanse verkeerswet zegt dat bij niet-naleving van de verzekeringsplicht het verboden is deel te nemen aan het verkeer en dat bij het onverzekerd rondrijden boeten worden gegeven van minstens 600 euro tot 3.000 euro. Tevens wordt de auto in beslag genomen en alle kosten komen voor rekening van de onverzekerde eigenaar van het voertuig. Een vervolging tot zelfs gevangenisstraf kan als er meerdere inbreuken zich met het onverzekerd voertuig hebben afgespeeld.

Het is in Spanje zo dat elke eigenaar van een voertuig minstens een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid moet hebben die de schade dekt die het kan veroorzaken aan derden. Het aantal onverzekerde chauffeurs is echter zorgwekkend. In Spanje heet dit fenomeen de ‘zombie-auto’s’, dat wil zeggen auto’s zonder verplichte minimumverzekering. Alleen al in 2020 werden meer dan 20.000 onverzekerde voertuigongevallen geregistreerd.             

Indien zich een ongeval voordoet waarbij de wederpartij in gebreke is en de wederpartij niet verzekerd is, dient een aanrijdingformulier te worden ingevuld met de gegevens van de bestuurder en het voertuig van de tegenpartij of, indien dit niet mogelijk is, de autoriteiten te bellen – de Guardia Civil of Policia Local – zodat zij aangifte doen. Als de getroffen partij u een geldbedrag aanbiedt om de politie niet te bellen, kunt u dit beter niet accepteren, verwondingen kunnen optreden of de schade aan de auto kan ernstiger zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Zodra de verzekeraar op de hoogte is gebracht, zal hij alle schade, zowel materiële als persoonlijke, claimen bij het Rampennatuurfonds – Consortium – , de instantie die in deze gevallen verantwoordelijk is voor de vergoeding. Deze vergoeding is afkomstig van het geld dat wordt geïnd uit de boetes die worden opgelegd aan chauffeurs die zonder verplichte verzekering rijden en zit mee verwerkt in de premie die u voor uw verzekering betaald. Als het slachtoffer eenmaal schadeloos is gesteld, zal het Verzekering-Compensatie Consortium alle bedragen van de schuldige claimen.

Zoals dit ervoor staat weet u al snel dat wanneer u betrokken raakt in een ongeval met een onverzekerd voertuig de juridische “lijdensweg” die bewandeld wordt langzaam en zenuwslopend is. Vooral dan nog als dit gebeurd in een andere taal in een ander land met andere gewoonten en werkingsprocessen. Het is al niet eenvoudig een geschil te beslechten als alle partijen akkoord zijn laat staan als één van de partijen niet in regel is en niet kan betalen.

Hopelijk gebeurt het niet maar mocht u toch betrokken geraken dan is een adequate juridische dekking geen must maar een redding. Spijtig genoeg dekken bijna alle voertuig-verzekeringen maar een beperkte juridische dekking die in de meeste gevallen maar een dekking biedt tot 1.500 euro. U beseft ook wel dat in geval van een niet-verzekerd voertuig het proces op vergoeding lang zal aanslepen en deze standaardekking niet voldoende is. Een bijkomende verzekering is dan de oplossing.

Een extra juridische dekking kan al snel bekomen worden voor een 30-tal euro per jaar. De voornaamste dekking is natuurlijk de meer uitgebreide som geld aan juridische dekking die de verzekering biedt en de bijkomende ondersteuning in het gehele proces wat bijvoorbeeld zich al vertaald in het aanbieden van een tolk. De juridische dekking voor het opvolgen van het dossier is standaard 10.000 euro en gaat in het geval dat het proces verder aansleept verder tegen een verlaagd tarief voor de polisnemer. Het team dat u verdedigt bestaat meestal uit internationale advocaten met kantoren of vestigingen binnen heel Europa zodat u ook in uw thuisland terecht kunt met vragen en informatie.

Bronnen

Wat kan Segurantis voor u betekenen?

Wij werken samen met verschillende internationale aanbieders die verzekeringen met juridische dekking bieden in Spanje en internationaal. Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie over de mogelijkheden.

Delen