Milieuzones voertuigen in Spanje

Milieuzones voertuigen in Spanje

In Spanje komen we ook tot een verstrenging van de normen voor uitstoot van vervoersmiddelen. Tot hiertoe was het enkel Madrid en Barcelona waar er regels gelden voor voertuigen die uitlaatgassen uitstoten maar met het plan 2023 wil de overheid deze lage emissiezones uitbreiden.

Eerst en vooral zal uw voertuig met een sticker – een milieusticker moeten zijn uitgerust die duidelijk zichtbaar is als men in deze lage emissiezones zich wenst te verplaatsen. De Spaanse regering wil dat alle steden, gemeenten en de eilanden met meer dan 50.000 inwoners en/of sommige met meer dan 20.000 inwoners een lage emissiezone invoeren.

Zoals in overige landen zullen er aan de inkomstwegen van deze gebieden verkeersborden staan waarop de milieustickers zijn aangeduid met dewelke u de gebieden mag betreden. Belangrijk is dat deze sticker (nog) niet te verkrijgen is voor buitenlandse voertuigen. Dus hou er rekening mee als u deze gebieden betreed want voor buitenlandse voertuigen zullen deze regels ook gelden. Een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig. Wie geen geldige buitenlandse milieusticker heeft, kan een langetermijn- of dagvergunning aanvragen.

Voor in Spanje geregistreerde voertuigen zijn er vier Spaanse milieustickers (distintivos ambientales):

  • Blauw – 0: geen uitstoot.
  • Groen-blauw – eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.
  • Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
  • Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2005; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.

Voor overige voertuigen is er geen sticker. De stickers kan u verkrijgen bij de Spaanse postkantoren en kosten € 5.

Meer info:

Zie voor meer informatie de websites van de Spaanse overheid:

sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambientaldgt.es, pegatinas-dgt.com/en/faq.

Info over buitenlandse milieusticker:

sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml

Delen