Automobilist, fiets is koning!

Automobilist, fiets is koning!

Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen

Spanje heeft haar verkeerswet aangepast voor wat betreft bestuurders van gemotoriseerde voertuigen en fietsers. De aanpassing geldt vooral voor deze bestuurders die een fietser willen inhalen. Er zijn 2 punten waarop u extra moet letten en dat is de snelheid waarmee u de fietser inhaalt en de afstand tot deze fietser. Bij het niet respecteren van deze regels kan u een boete riskeren van 200 euro en een verlies van 3 punten van het Spaans rijbewijs.

Verkeersdoden verminderen

DGT, de Spaanse verkeersdienst, wil door deze maatregel het aantal verkeersongevallen verminderen met fietsers. Tijdens het jaar 2020 alleen al overleden er 36 fietsers in Spanje. Jaarlijks daalt het aantal wel maar Spanje streeft naar een fietsveilig land.

Snelheid en afstand

De theorie achter deze maatregelen bestaan uit de studies die zijn gedaan door het verkeersinstituut en die hebben bewezen dat hoe groter de afstand en hoe lager de snelheid hoe minder kans dat een fietser uit balans geraakt door het zogenaamd zuigeffect dat ontstaat tijdens het inhaalmanoeuvre.

Alle openbare wegen

De regels gelden op alle openbare wegen (waar fietser natuurlijk mogen fietsen). Moet u een stuk over het andere rijvak komen omdat u een fietser inhaalt dan is dat toegelaten zolang de veiligheid kan gegarandeerd worden. De snelheid waartegen dit gebeurd zal ten alle tijden 20 km/uur lager moeten zijn dan de maximumsnelheid die op deze weg van toepassing is.

Een overzicht van al onze diensten?

Ga naar het overzicht van onze diensten.

Delen