Vakantiewoning verhuren

Vakantiewoning verhuren

U heeft een woning in Spanje en zou deze graag verhuren. De reden kunnen verschillend zijn maar draaien voornamelijk om het economische voordeel men hieruit geniet. Sommige eigenaars van een vakantiewoning (-en) doen het echt als economische activiteit en andere eigenaren zien het als een manier om hun jaarlijkse kosten terug te verdienen. Maar welk ook het initiatief is, er zijn juridische en fiscale gevolgen aan het verhuren.

Vakantieverhuur

Als u uw vakantiewoning op regelmatige basis verhuurt en dat voor een korte periode (korte termijn in Spanje is een contract van minder dan 365 dagen) dan zal u hiervoor een verhuurlicentie moeten hebben. Een verhuurlicentie omvat een wettelijk kader naar dewelke u woning moet voldoen om bepaalde garanties zowel naar huurder als verhuurder te garanderen. Een andere reden is dat ook Spanje graag weet wie en waar er verhuringen plaats kunnen vinden. Een verhuurlicentie impliceert niet dat u moet verhuren.

Aangifte

Vanaf het moment dat u een vergoeding ontvangt dan heeft u ook fiscale verplichtingen. Wie verhuurt op korte termijn zal onder andere zijn huurinkomsten moeten declareren. Daarnaast heeft de verhuurder ook nog administratieve verplichtingen en als laatste zal de verhuurder al dan niet belasting moeten betalen op zijn verhuurinkomsten. Verhuurt u niet of op lange termijn dan zijn er andere regels te volgen alsook het feit of u resident bent of niet.

Bescherming

Wat vele verhuurders over het hoofd zien is dat ook hun aansprakelijkheid anders ligt dan als ze de woning niet verhuren. Stel dat er een ongeluk gebeurt tijdens een verhuur en dat de huurders u aansprakelijk willen stellen. Een gewone woon-verzekering dekt dit niet, noch de schade die huurders aanrichten aan uw woning. Neem even de tijd om een afspraak met ons te maken als u wenst te verhuren en wij informeren u over al deze zaken zodat u met een gerust gevoel het meeste uit uw vakantiewoning haalt.

Delen