Met de wagen naar Spanje

Met de wagen naar Spanje

Background photo created by whatwolf - www.freepik.com

In dit artikel geven we u enkele tips als u met de wagen naar Spanje afreist deze zomer. Zonet is er officieel beslist dat Spanje vanaf 21 juni zijn grenzen terug open stelt voor verschillende landen uit de EU-zone. België en Nederland behoren tot deze groep.

We gingen er al langer vanuit dat we terug naar Spanje konden reizen vanaf 1 juli maar dit werd dus onder Europese druk teruggeschroefd naar 21 juni. Maar het reizen op zich is nog geen vanzelfsprekendheid. Vooral het vliegverkeer lijdt nog zwaar onder de crisis en mensen die vluchten reeds hadden geboekt na de eerst juli werden al geannuleerd omdat het aantal passagiers te laag lag. Reden te meer om misschien te overwegen de wagen te nemen.

Enkele tips als u met de wagen naar Spanje reist dus.

Wat moet u bijhebben:

 • Een gevarendriehoek, beter 2 dan 1 want in Spanje zet u er 1 voor en 1 achter de wagen
 • Reflecterende hesjes voor bestuurder vooraan en extra hesjes voor al uw passagiers. Heeft u vijf veiligheidsgordels in de wagen? Leg dan 5 hesjes in de wagen.
 • Indien je geen runflat banden hebt, reservewiel of bandenreparatieset
 • Draag je een bril, dan moet je een reservebril in de wagen hebben liggen

Reist u over de snelwegen dan is de kans groot dat u over een Autopista rijdt en dan komt u ongetwijfeld wel eens een tolhuisje tegen. In Spanje is er geen vignet dus net zoals in Frankrijk zal u rechtstreeks aan het tolhuisje moeten betalen. Dat kan met contant geld (voorlopig nog) of met een kredietkaart. Let op met een standaard bankkaart want niet elk tolhuisje accepteert deze.

Meer info vindt u hier:

Lage emissiezones

In Spanje zijn er 2 soorten lage-emissiezones: LEZ (Low Emission Zone) en ZEZ (Zero Emission Zone). Deze zones vind je terug in grootsteden zoals Barcelona en Madrid. Om een LEZ binnen te rijden heb je een milieuvignet (Distintivo Ambiental) nodig. Dat vignet duidt de euronorm van je wagen aan. Wagens met een euronorm 4 of hoger mogen de LEZ in. Wagens met een lagere euronorm worden geweerd. Het verbod kan permanent of tijdelijk zijn.

Meer info vindt u hier:

Radarverklikkers

Radarverklikkers zijn verboden. Heeft u een gps met deze functie dan moet u deze functie uitschakelen als u Spanje binnenkomt.

Regels typisch voor Spanje

 • Wanneer je je fietsen meeneemt op een fietsendrager achterop de wagen, moet je dat signaleren met een rood-wit gestreept bord. Reflecterend bord en de afmetingen moeten 50 bij 50 cm zijn.
 • Het gebruik van een headset, oortjes of hoofdtelefoon is verboden voor alle bestuurders van een voertuig.
 • GPS besturen tijdens het rijden is verboden, dus doe dit op voorhand
 • Motor afzetten als u meer dan 2 minuten stilstaat en niet verder kan rijden
 • Kruispunten in stedelijke gebieden voorzien van een arcering met vierkanten mag je enkel oprijden als je in staat bent het volledige gebied over kunt steken.

In geval van een ongeval

 • Neem het Europees aanrijdingsformulier en vul dit in, laat de tegenpartij dat ook correct invullen en bezorg het aan je verzekeringsmaatschappij.
 • Ongeval met gewonden, dan zijn alle betrokken partijen verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie ter plaatse is.
 • Noodtelefoonnummers
  Zorg er altijd voor dat je vooraf de exacte locatie kent vanwaar je belt.
  • 112 (Europees noodnummer): algemene noodgevallen. Je wordt dan doorverbonden met de juiste dienst.
  • 091: Nationale Politie, in stedelijke gebieden
  • 062: Guardia Civil, platteland en kleinere steden (<20.000 inwoners)
  • 092: Policia Local, gemeentepolitie
 • Zorg er in ieder geval voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart hebt. Die moet je aanvragen bij je mutualiteit. De kaart is persoonlijk, dus iedereen in je reisgezelschap moet er een hebben.

Wij bieden aan onze klanten reisverzekeringen aan die wereldwijd gelden en onderschreven zijn door Lloyds. Deze verzekeringen kan u al afsluiten vanaf 47,95 euro en dan bent u onbeperkt gedekt voor medische kosten die voortkomen uit een verkeersongeval, zelfs als voetganger, in het openbaar vervoer, passagier en zelfs als extra dekking als u bestuurder bent bovenop uw wagenverzekering. Laat u en uw gezin voldoende verzekeren tijdens uw reis.

Delen