De internationale motorrijtuigverzekeringskaart – De groene kaart

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart – De groene kaart

Verplicht of niet verplicht

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, ook gekend als de groene kaart, is een bewijs dat een motorrijtuig door een verzekering op zijn minst gedekt is voor burgerlijke aansprakelijkheid. Dit document heeft tot doel het in kaart brengen binnen welke landen de autoverzekering geldig is. De groene kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit, het bewijs is dus voor iedereen herkenbaar en te “lezen”.

In dit artikel leggen we vooral de nadruk op het gebruik van deze documenten als met een Spaanse wagen in Spanje rond rijdt.

In Spanje niet meer verplicht – Spaanse voertuigen

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart is een boorddocument dat u kan bewaren op uw mobiel of bij uw boorddocumenten maar het is dus niet meer verplicht in Spanje. Als u de openbare weg opgaat in Spanje, moet u ten minste voor uw burgerlijke aansprakelijkheid verzekerd zijn – de openbare diensten kunnen dit in Spanje te allen tijde controleren aan de hand van de nummerplaat van de wagen.

Als is het toch aan te raden uw verzekeringsdocumenten op uw mobiel te bewaren, vergeet dan niet het document te delen als er ook andere bestuurders met de wagen rijden. Het is altijd handig uw gegevens bij de hand te hebben bij een controle, een ongeval of als u naar de technische keuring gaat.

Internationaal

Het internationale motorrijtuigverzekeringskaart is geldig in de landen die ofwel niet zijn doorstreept in de lijst van de landen, vermeld op de kaart. Ofwel in de landen die op de kaart staan vermeld. Als u naar een land reist dat niet wordt gedekt door de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, kan u aan uw verzekeraar een garantie-uitbreiding vragen voor dat land. Een andere mogelijkheid is dat u aan de grens een extra verzekering neemt voor het land dat u bezoekt.

Als u naar het buitenland reist, raden wij u aan om altijd een papieren versie bij te hebben. Op die manier kunt u, bij technische problemen of diefstal van uw smartphone, toch de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van het bezochte land enkel een gedrukt document aanvaarden.

Het is wel zo dat in de meeste landen de politie middels het kenteken controleert of er een verzekeringsdekking is (dus zelfs buitenlandse nummerborden staan mee in een centrale databank). Maar let op, niet in alle landen werkt de politie op deze manier en zullen ze nog steeds naar uw groene kaart vragen. Informeer u voor uw vertrek steeds naar wat de regels zijn in het land dat u bezoekt.

De groene kaart voor de caravan of aanhanger is in meer landen verplicht. De achterliggende gedachte is dat de verzekering van een caravan met eigen kenteken vaak niet geregistreerd is. Spanje is onder andere een land waar de groene kaart voor een caravan of aanhanger verplicht is als deze op een ander kenteken staat.

Digitaal of papieren versie

De verzekeringsdocumenten kunnen in verschillende vormen worden aangeboden en is onder volgende vormen erkend:

  • Kan op zowel groen als op wit papier gedrukt worden
  • Bestaat nu ook in elektronische vorm zodat u het op uw mobiel kan opslaan
  • Heeft zwarte letters op een witte achtergrond
  • Hoeft niet meer dubbelzijdig te zijn, kan op 2 documenten staan

Sommige verzekeraars bieden het verzekeringscertificaat enkel nog in digitale vorm aan. In dat geval kunt u uw verzekeringskaart op uw mobiel opslaan of zelf uitprinten en bij de boorddocumenten bewaren. Meer en meer zal de papieren versie verdwijnen en zal u bijna verplicht worden uw gegevens digitaal te gaan bewaren.

Voordeel van het internationaal verzekeringsbewijs

Het is wel zo dat de groene kaart een voordeel heeft dat u alle verzekeringsgegevens bij de hand heeft die nodig zijn om bij een schade het schadeformulier in te vullen. Dikwijls staan ook de instanties vermeld waar u moet zijn in geval van pech, ongeval, ruitbreuk en diefstal zowel in het binnen- als buitenland.

Wat kan Segurantis voor u betekenen?

Ga naar het overzicht van onze diensten.

Delen