Zat u vast in Spanje tijdens de lockdown?

Zat u vast in Spanje tijdens de lockdown?

Zat u vast in Spanje tijdens de lockdown? Voorkom dan dat u ook in Spanje belastingen moet betalen.

Op 14/03/2020 was er een unaniem besluit van de 50 provincies dat Spanje in lockdown ging. Heeft u omwille van deze restricties meer dan 183 dagen in Spanje verbleven, ook al is dat niet u woonstland, dan rekent Spanje u tot fiscaal resident. De Spaanse fiscus houdt er dus geen rekening mee dat de lockdown effect heeft op uw verblijf en verwijst naar artikel 9 van de wet op personenbelastingen (Ley de IRPF).

In Spanje wordt de fiscale woonplaats bepaald aan de hand van criteria zoals de belastingperiodes en het kalenderjaar, in het algemeen geldt:

  • Ieder persoon die op Spaans grondgebied gedurende meer dan 183 dagen gedurende het kalenderjaar verblijft, ongeacht aansluitend of onderbroken.
  • Spanje is de voornaamste bron van economische activiteiten of belangen, direct of indirect.
  • Wanneer de persoon in kwestie zelf niet in Spanje woont, maar de ex-partner waarvan deze niet wettelijk gescheiden is en eventueel de minderjarige kinderen wel in Spanje wonen.

Bevindt u zich in één van (of meerdere) situaties dan kan Spanje u aansprakelijk stellen voor inkomstenbelasting en zult u in Spanje worden belast op uw wereldwijde inkomsten. Spanje rekent u dan tot zowel fiscaal resident (ondergeschikt aan de Spaanse belastingplicht) als juridisch resident (ondergeschikt aan de Spaanse wetgeving). Voorzie in het geval dat u melding krijgt van deze belastingplicht dat u kan bewijzen dat u in een ander land belastingplichtig bent.

Er zijn twijfels gerezen over de interpretatie van de toepassing van deze wet en Spanje blijkt ook hier weer zijn eigen weg te gaan. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) had voor haar leden over dit onderwerp aanbevelingen aangebracht die door landen als  Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië, zijn overgenomen. Meerdere landen zullen de aanbeveling respecteren echter in Spanje wordt er geen onderscheid gemaakt of de periode van verblijf vrijwillig of onvrijwillig is gebeurd.

Ons doel bij Segurantis is “to be on top” wat betreft deze fiscale verplichtingen en onze klanten op de hoogte te stellen van wat er zich in het fiscale Spaanse landschap afspeelt.

Bron:

https://www.europapress.es/economia/fiscal-00347/noticia-hacienda-obliga-extranjeros-atrapados-espana-mas-183-dias-confinamiento-tributar-aqui-20200925113920.html

We zijn er om u te helpen

Bij Segurantis werken we nauw samen met lokale overheden en de Belgische/Nederlandse staat. Op die manier proberen we u in geval van vragen zo goed mogelijk bij te staan en u verder te helpen waar wij kunnen. Wenst u dat wij uw fiscaal dossier in Spanje onder ons beheer nemen aarzel dan niet ons te contacteren.

Delen