Vaarwel gevarendriehoek, welkom V16 flash light

Vaarwel gevarendriehoek, welkom V16 flash light

De flash light in het verkeer

De inhoud van dit artikel geldt vooral voor de weggebruikers in Spanje. Voortuigen met buitenlandse nummerborden (geen Spaanse nummerborden) moeten te allen tijde de verkeersregels van hun eigen land controleren en deze van het land dat ze bezoeken.

Aanpassing signalering bij pech of ongeval

Weggebruikers in Spanje van gemotoriseerde voertuigen en met een Spaans kenteken zullen vanaf dit jaar hun gevarendriehoek mogen vervangen door de zogenaamde Help Flash. Het toestelletje dat de gevarendriehoek zal vervangen heet de Help Flash oftewel de V-16. Dit is een soort van signalering dat direct vanuit de auto op bijvoorbeeld het dak of de zijkant geplaatst kan worden door middel van aangehechte magneten. Het licht werkt op batterijen en kan gebruikt worden als zwaailicht in een noodgeval, gevarenmarkering en als zaklamp.

Huidige regels

Op dit moment is het nog verplicht dat u in Spanje 2 gevarendriehoeken in de wagen heeft en dat alle inzittenden een geel hesje* kunnen aandoen in geval van pech of ongeval (*in regel enkel buiten de bebouwde kom). Voor buitenlandse voertuigen gelden er andere regels maar is ten minste 1 gevarendriehoek verplicht en u neemt best voldoende gele hesjes mee.

Zichtbaarheid verbeteren

Het idee hierachter komt natuurlijk van DGT, de Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico en heeft tot doel de veiligheid te verbeteren van de weggebruikers. Dit is ook een logisch gegeven want de gevarendriehoeken vereisen dat je een afstand moet afleggen om de gevarendriehoek zowel voor als achter de wagen te plaatsen en dat op zo een afstand van 50 m. De flash light plaats je eenvoudig op je dak.

Makkelijk te plaatsen

Het toestel zelf moet voldoen aan enkele eisen. Het moet bijvoorbeeld een batterijduur hebben van minstens 30 minuten en het moet weersbestendig zijn. Tevens moeten deze lichtjes voorzien zijn van een magneet zodat ze op de wagen kunnen gekleefd worden. Een optie is dat u de meer geavanceerde lichtjes koopt die zelfs een GPS aan boord hebben die uw locatie meedeelt aan DGT (via de cloud van DGT 3.0).

Wanneer gelden deze regels

Vanaf 01-07-2021 is het toegestaan de gevarendriehoek te vervangen door deze lichtjes in geval van pech of ongeval. Vanaf 01/01/2026 zal enkel het gebruik van deze lichtjes nog zijn toegestaan.

Wat kan Segurantis voor u betekenen?

Ga naar het overzicht van onze diensten.

Delen