Spaanse personenbelasting en betalingen

Spaanse personenbelasting en betalingen

Betaalperiodes en wat als de betaling niet werd gedaan

De aangifteperiode van de Spaanse personenbelasting is achter de rug. De laatste dag om de declaratie binnen de wettelijke termijn in te dienen viel op 30 juni van dit kalenderjaar. Het gaat hier over de personenbelasting van zowel residenten als Spanjaarden. De aangifte gaat over de inkomsten die verkregen zijn in het vorige kalenderjaar.

U heeft geen declaratie gedaan? U kan nog altijd een declaratie doen maar dit is natuurlijk buiten de normale wettelijke termijn. In het Spaans heet dit Fuera de plazo. Boetes en nalatigheidintresten kunnen gehanteerd worden. Gewoonweg niet declareren is beter te vermijden. Ook al moet u geen belasting in Spanje betalen (oorsprong inkomsten of onder de drempel) dan doet u er als resident (dus niet Spanjaard) er toch goed aan een declaratie in orde te maken (*de redenen hiervoor zijn zeer uitlopend).

Ik moet belasting betaling maar er is nog niets van mijn rekening gegaan? Als u niet voldoende geld op uw rekening had staan dan zal de betaling niet doorgaan. U moet dan een NRC via uw bank aanvragen of via het Certificado digital via uw fiscale vertegenwoordiger de Carta de pago aanvragen vanaf het moment u binnen Hacienda als “niet”-betaler staat erkend (dit kan soms enkele weken duren).

U betaald in termijnen? Dan ontvangt u eerst van Hacienda het antwoord van de goedkeuring (of weigering) om u dit recht te verlenen. Op dit formulier staat in hoeveel keer de betaling van uw rekening zal gehaald worden en de daar bijhorende interesten. Het kan soms even duren vooraleer u hiervan melding krijgt.

Tip: Ga niet op eigen initiatief uw belastingen betalen als u meent dat er een fout is gebeurd. Vraag eerst advies aan uw fiscale vertegenwoordiger of een lokaal kantoor van Hacienda.

Wat kan Segurantis voor u betekenen?

Wij helpen jaarlijks menig residenten verder met het invullen van hun Spaanse declaratie. Het is belangrijk te weten dat wanneer u meer dan 183+1 dag in Spanje verblijft u voor de Spaanse fiscus aanzien wordt als fiscaal resident met alle fiscale gevolgen die daaruit verder komen. Bent u in Spanje fiscaal resident maar ontvangt u van buiten Spanje inkomsten dan zal u wellicht in deze landen ook fiscale verplichtingen op jaarlijkse basis moeten vervullen.

Delen