Drone verzekeren verplicht?

Drone verzekeren verplicht?

De regels voor het vliegen met een drone

Een drone is een soort van elektrische op afstand bediende “helikopter”. Het toestel heeft in vergelijking met een helikopter 4 rotoren die ervoor zorgen dat het toestel vrij stabiel en makkelijk (mits oefening) te bedienen is. Een drone wordt veel gebruikt door professionelen omdat het toestel het toelaat films of foto’s te maken vanuit de lucht.

Meer en meer krijgen we de vraag over wat nu de regels zijn en of dit toestel verzekerd moet worden als men het op openbare plaatsen gebruikt. Een eenvoudige regel is als u het toestel openbaar gebruikt en u berokkent schade aan andermans bezit dan bent u verantwoordelijk voor de schade. Berokkent u schade aan iemand dan zal u instaan voor de schade aan de persoon en waarschijnlijk zal u ook gerechtelijke gevolgen dragen van dit voorval. Dus gebruikt u een drone in openbare zones, dan laat u het toestel verzekeren voor schade aan derden.

Het gebruik van drones in Spanje is onderhevig aan een regelgeving en bij vele drone-gebruikers zijn deze regels onbekend. Een reden is waarschijnlijk de taalbarrière en ook de complexiteit in het achterhalen van waar de gebruiker deze informatie kan terugvinden. Onderaan het artikel plaatsen we voor u de link waar er meer informatie is terug te vinden over dit thema.

Wat is toegestaan en niet toegestaan als u een drone gebruikt in uw vrije tijd:

Toegestaan:

 • Overdag vliegen bij gunstige weersomstandigheden (zonder wind, regen of mist)
 • ‘S avonds of ’s nachts bij gunstige weersomstandigheden (zonder wind, regen of mist) en met een drone van minder dan 2 kg en niet hoger dan 50 meter hoogte
 • Bij gebruik FP-bril, altijd iemand naast u die de drone en u in de gaten houdt
 • Minderjarige moeten vergezeld worden van een volwassene
 • Je bent ALTIJD verantwoordelijk voor schade aan derden => Sluit daarom op zijn minst een aangepaste drone-verzekering af
 • Enkel vliegen in zones waar dit is toegestaan – onderaan vindt u de link waar u deze kaarten kan raadplegen
 • Als u beeldmateriaal vastlegt moet u de Wet op de bescherming van de persoonsgegevens respecteren

Niet toegestaan

 • In zones waar er een verbod is
 • Verboden boven personen of gebouwen te vliegen als de drone zwaarder is dan 250 gram en hoger dan 20 meter
 • ‘S avonds of ’s nachts als de drone zwaarder is dan 2 kg en hoger dan 50 meter
 • Vliegen in een straal van 8 kilometer rond een vliegveld of vlieggebied

Het niet respecteren van deze regels kan in Spanje tot gigantische boetes leiden die kunnen oplopen tot 225.000,00 euro en in geval van het toebrengen van schade aan derden tot een gevangenisstraf als de gebruiker niet is verzekerd.

Voor meer info over hoe u uw drone kan verzekeren aarzel niet om ons te contacteren. Voor het verzekeren van een drone zijn er gegevens nodig over de gebruiker en het toestel. Neem deze gegevens bij de hand als u met ons contact opneemt.

Meer info over het gebruik van drones vindt u terug op de website van de AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea). Via deze link krijgt een kaart van Spanje met daarop de plaatsen (in het rood) waar niet gevlogen mag worden.

Delen