Energiecertificaat voor verhuur

Energiecertificaat voor verhuur

Vakantieverhuur moet sinds 2021 nu ook een energielabel hebben

Sinds 1 juni 2021 is het verplicht om naast een verhuurlicentie nu ook een energielabel te hebben voor vakantie-huurwoningen. Bent u hiermee niet in orde en er volgt een controle dan kunnen de boetes hoog oplopen.

Spanje heeft zoals vele andere landen het energielabel voor woningen, ofwel het ‘certificado energético’. Het energielabel geeft een indicatie over hoe energiezuinig een woning is. Verkoop je een woning of verhuur je deze dan moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben.

In Spanje zijn er volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) bijna 300.000 vakantie-huurwoningen (officieel geregistreerd). Eigenaren van deze toeristische woningen zijn verplicht het energielabel bij de verhuur (promotie en reclame inbegrepen) van de woning te melden. Het energielabel moet ook vermeldt worden in het huurcontract.

De regionale overheden van de 17 autonome regio’s zijn verantwoordelijk voor de naleving van deze wet. Bij controle en het niet in orde zijn kunnen de boetes liggen tussen de 300 tot 6.000 euro liggen. De boetes kunnen uiteenlopen van lichte overtreding tot ernstige overtreding. Meer info vindt u onder.

De boetes worden meteen toegepast . Dat geldt voor de eigenaren van de woning maar ook voor de platforms, verhuurders, tussenpersonen waar een woning te huur wordt aangeboden.

Bronnen:

Staatscourant BOE-A-2021-9176

https://www.idealista.com/news/vacacional/mercado-vacacional/2021/06/28/791130-atencion-propietarios-el-certificado-energetico-ya-es-obligatorio-para?xts=582065&xtor=RSS-86

https://www.idealista.com/news/vacacional/mercado-vacacional/2021/06/28/791130-atencion-propietarios-el-certificado-energetico-ya-es-obligatorio-para?xts=582065&xtor=RSS-86

Wat kan Segurantis voor u betekenen?

Ga naar het overzicht van onze diensten.

Delen